BACALHAU Á BRÁS
Cristiano Ronaldo kedvence és egyben a portugál konyha legnépszerűbb étele. Egyszerű és finom.
Hozzávalók:
- 200 g burgonya, vékony csíkokra szeletelve
- 500 g bacalhau, azaz tőkehal
- 1/2 csésze apróra vágott petrezselyem
- 1 hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 v. 2 evőkanál olívaolaj
- 6 tojás
- 1/4 csésze fekete olajbogyó
- 1 babérlevél
- só és bors ízlés szerint
Utasítások:
* Először áztassuk be a tőkehalat ( bacalhau-t ) mérettől függően 24-48 óráig, folyamatosan cserélve a vizet ebben az időszakban.
1) Forraljuk fel a halat a vízben körülbelül 20 percig, hogy a bőr és a csont elváljon a halhúsától.
2) Egy széles serpenyőben öntsük az olívaolajjal, és pirítsuk meg a finomra szeletelt hagymát, amíg átlátszó nem lesz, ügyelve arra, hogy a hagyma ne barnuljon meg. Majd adjuk hozzá a babérlevelet és a 4 gerezd összezúzott fokhagymát.
3) Adjuk hozzá a vékony burgonyacsíkokat, és pirítsuk meg őket aranybarnára.
4) Most adjuk hozzá a bacalhau-t, és folytassuk a főzést alacsony hőfokon.
5) A tojásokat verjük fel egy tálban, és ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint, és tegyük félre.
6) Adjuk hozzá a felvert tojásokat a serpenyő tartalmához, és jól keverjük össze.
7) Hagyjuk a tojások közepes lángon főzni, ne feledjük le, hogy puha és krémes maradjon.
8) Keverjük bele az apróra vágott petrezselymet.
9) Díszítsük a végén az olívabogyóval, és tálaljuk melegen.