GÖRÖGDINNYE

2021.07.13

A görögdinnye (Citrullus lanatus) ez a nagy, édes gyümölcs, eredetileg Dél-Afrikából származik. Egy vízben és tápanyagokban gazdag és kevés kalóriát tartalmazó, kivételesen frissítő gyümölcs.

A tökfélék (kabakosok, latin nevén Cucurbitaceae) családjához tartozik, rokonságban áll többek között a cukkinivel, a sütőtökkel és az uborkával. 

A görögdinnye többnyire vízből áll (91%) és szénhidrát (7,5%). Szinte semmilyen fehérjét vagy zsírt nem tartalmaz, és alacsony kalóriatartalmú.  

Tápanyagtartalma (100g)

  • Kalória: 30
  • Víz: 91%
  • Fehérje: 0,6 g
  • Szénhidrát: 7,6 g
  • Cukor: 6,2 g
  • Rost: 0,4 g
  • Zsír: 0,2 g



A szénhidráttartalma egyszerű cukrokból áll, mint a glükóz, fruktóz és szacharóz. A szénhidrát összetétele a sportitalokhoz hasonló.

A görögdinnye glikémiás indexe (GI) - annak mértéke, hogy az ételek milyen gyorsan emelik a vércukorszintet étkezés után - 72-80 között mozog, ami magas. Azonban minden adag görögdinnye viszonylag alacsony szénhidráttartalmú, így az étkezésnek nem lehet jelentős hatása a vércukorszintre. 

Fruktóztartalma miatt azonban magas FODMAP-nak, azaz erjeszthető rövid láncú szénhidrátnak tekinthető. A nagy mennyiségű fruktóz fogyasztása kellemetlen emésztési tüneteket okozhat azoknál az egyéneknél, akik nem tudják teljesen megemészteni őket, mint például a fruktóz felszívódási zavarral rendelkezők. 

Magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hidratál.



Görögdinnye is biztosít egy kis mennyiségű rostot, de nem jelentős mennyiséget. Így nem tekinthető megfelelő rostforrásnak, ellenben vitamin és ásványi anyag tartalma igen gazdag.

  • C-vitamin. Ez az antioxidáns elengedhetetlen a bőr egészségéhez és az immunrendszer működéséhez.
  • Kálium. Ez az ásványi anyag fontos a vérnyomás szabályozása és a szív egészsége.
  • Réz. Ez az ásványi anyag a leggyakoribb növényi élelmiszerekben, és gyakran hiányzik a nyugati étrendből.
  • B5-vitamin. Pantoténsav néven is ismert, ez a vitamin szinte minden élelmiszerben megtalálható bizonyos mértékig.
  • A-vitamin. A görögdinnye béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná alakíthat.
  • A cucurbitacin E antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású növényi vegyület. A keserű dinnye, a görögdinnye rokona, még több cucurbitacin E-t tartalmaz. 

Más gyümölcsökhöz képest az antioxidáns tartalma nem jelentős, azonban a citrullin aminosavban és az antioxidáns likopinban gazdag. 

A görögdinnye a citrullin aminosav leggazdagabb ismert táplálékforrása. A legnagyobb mennyiségben a gyümölcshúst körülvevő fehér héjban található. A szervezetben a citrullin esszenciális aminosav argininná alakul. Mint tudjuk, a citrullin és az arginin fontos szerepet játszik a nitrogén-monoxid szintézisében, amely segít csökkenteni a vérnyomást az erek tágításával és ellazításával. Az arginin számos szerv - például a tüdő, a vesék, a máj, valamint az immunrendszer és a reproduktív rendszerek - számára is fontos, és bizonyítottan elősegíti a sebgyógyulást. Sporttáplálkozási szempontból figyelemreméltó, hogy hatékonyan csökkenti az izomfájdalmat edzés után.

A citrullin és a sportteljesítményre gyakorolt hatásának kutatása vegyes eredményeket hozott. Az egyik vizsgálat nem talált hatást, míg egy másik jobb teljesítményt mért a vizsgált alanyoknál.  

Ha kizárólag görögdinnyéből szeretnénk fedezni az arginin szükségletünket, akkor körülbelül 15 csésze (2,3 kg) gyümölcsöt kellene egyszerre elfogyasztanunk. 

Görögdinnye legismertebb friss forrása likopin, ami egy erős antioxidáns és a gyümölcs vörös színéért felel. Valójában a friss görögdinnye jobb likopinforrás, mint a paradicsom.

Humán vizsgálatok azt mutatják, hogy az édes görögdinnye lé hatékonyan emeli a vérben a likopin és a béta-karotin szintet. A szervezet bizonyos mértékig likopint használ béta-karotin képződésére, amelyet aztán A-vitaminná alakít át.

A görögdinnyét a legideálisabb 11 és 17 óra között és mindig külön, más élelmiszer társítása nélkül fogyasztani. 



EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA


ALACSONYABB VÉRNYOMÁS

A magas vérnyomás a krónikus betegségek és a korai halálozás egyik fő kockázati tényezője. A görögdinnye tehát kiemelkedő forrása a citrullinnak, amely argininná alakul a szervezetben. Mindkét aminosav segíti a nitrogén-monoxid termelést. Nitrogén-monoxid egy gázmolekula, ami az apró izmok körüli ereket ellazítja és kitágítja. Ezáltal artériás merevség csökken, ami a vérnyomás csökkenéséhez vezet. 


DAGANATOS BETEGSÉGEKET MEGELŐZŐ

A likopin bevitel bizonyos daganattípusoknál, pl az emésztőszervet érintő megbetegedéseknél találtak pozitív hatású vizsgálati eredményt.

Csökkenti a rák kockázatát azáltal, hogy csökkenti az inzulin-szerű növekedési faktor (IGF), a fehérje részt vesz a sejtosztódás. A magas IGF szint összefügg a rákkal.

Ezen túlmenően, cucurbitacin E is vizsgálták, és arra az eredményre jutottak, hogy képes gátolni a tumor növekedését.


SZÍV ÉS ÉRRENDSZER VÉDELME

A görögdinnye számos tápanyaga különleges előnyökkel jár a szív egészségére.

Tanulmányok azt sugallják, hogy likopin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. Segíthet megelőzni a koleszterin oxidatív károsodását. Egy vizsgálata szerint a likopin csökkentheti az artériák falának merevségét és vastagságát. A nitrogén-monoxid segít az erek tágulását, ami csökkenti a vérnyomást.

A benne található vitaminok és ásványi anyagok jók a szívnek. Ezek közé tartozik az A-, B6-, C-vitamin, a magnézium és a kálium


CSÖKKENTI AZ OXIDATÍV STRESSZT ÉS A GYULLADÁST

Gazdag a gyulladáscsökkentő antioxidánsokban, mint likopin és C-vitamin. A likopin az agy egészségének is előnyös lehet. Például segíthet késleltetni az Alzheimer-kór kialakulását és progresszióját

Egy 2015-ös tanulmányban a laboratóriumi patkányokat görögdinnyeporral táplálták, hogy kiegészítsék az egészségtelen étrendet. A kontrollcsoporthoz képest alacsonyabb volt a gyulladásos marker C-reaktív fehérje szintje és csökkent az oxidatív stressz


MAKULA DEGENERÁCIÓ MEGELŐZŐ  

Likopin megtalálható a szemben, ahol segít megvédeni az oxidatív károsodás és gyulladás. Megakadályozhatja az életkorral összefüggő makula degenerációt (AMD). Ez egy gyakori szemprobléma, amely vakságot okozhat az idősebb felnőtteknél.


EMÉSZTÉST JAVÍTÓ

A magas víztartalma és a rostjai, még ha az nem olyan jelentős mennyiségű fontos az egészséges emésztéshez. Rost a széklet állagában, míg a víz az emésztőrendszer hatékonyan mozogásában segít.


A BŐR ÉS A HAJ EGÉSZSÉGE

Két vitaminja - A és C - fontos a bőr és a haj egészsége érdekében. C-vitamin segít a szervezet a kollagénszintézisét. Az A-vitamin az egészséges bőr számára is fontos, mivel segít a bőrsejtek létrehozásában és javításában. Elégtelen A-vitamin bevitel nélkül a bőr száraznak és pikkelyesnek tűnhet. Mind a likopin, mind a béta-karotin segíthet megvédeni a bőrt a leégéstől.


CSÖKKENŐ INZULINREZISZTENCIA

Az inzulin létfontosságú hormon a szervezetben, a vércukorszint szabályozásában vesz részt. Az inzulinrezisztencia az az állapot, amelyben a sejtek rezisztenssé válnak az inzulin hatásaival szemben. Ez magas vércukorszinthez vezethet, és metabolikus szindrómához és a 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódik.

Egyes vizsgálatok a görögdinnyelevének a fogyasztása csökkent inzulinrezisztencia eredményeket igazolt, amelyet az arginintartalomnak tulajdonítanak.


A görögdinnyét a legtöbb ember jól tolerálja, azonban néhány esetben allergiás reakciók vagy emésztési problémák okozója lehet. 

Allergia esetén az ún. szájüregi-allergia szindrómával jár a pollenre érzékeny egyéneknél. A tünetek közé tartozik a viszkető száj és a torok, valamint az ajkak, a száj, a nyelv, a torok és / vagy a fül duzzanata.

Akik érzékenyek a magas FODMAP tartalmú ételekre, mint például az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek el kell kerülniük a görögdinnye fogyasztását. 


forrás:

The Low FODMAP Diet: Many Question Marks for a Catchy Acronym (nih.gov)

Role of Fructose Malabsorption in Patients With Irritable Bowel Syndrome (nih.gov)  

Bioactive compounds from flesh and by-product of fresh-cut watermelon cultivars - PubMed (nih.gov)

Bioactive compounds and antioxidant activities during fruit ripening of watermelon cultivars - ScienceDirect

Determination of citrulline in watermelon rind - PubMed (nih.gov)

Determination of citrulline in watermelon rind - ScienceDirect

Arginine nutrition in development, health and disease - PubMed (nih.gov)

Cardioprotective effects of citrulline in ischemia/reperfusion injury via a non-nitric oxide-mediated mechanism - PubMed (nih.gov)

Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults - PubMed (nih.gov)

Watermelon: Health benefits, nutrition, and risks (medicalnewstoday.com)

The metabolic basis of arginine nutrition and pharmacotherapy - PubMed (nih.gov)

Elevated plasma citrulline and arginine due to consumption of Citrullus vulgaris (watermelon) PubMed (nih.gov)

Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults - ScienceDirect 

Association between dietary arginine and C-reactive protein - PubMed (nih.gov)

Lycopene as the most efficient biological carotenoid singlet oxygen quencher - PubMed (nih.gov)

Antioxidant activities of carotenes and xanthophylls - PubMed (nih.gov)

Trolox equivalent antioxidant capacity of different geometrical isomers of alpha-carotene, beta-carotene, lycopene, and zeaxanthin - PubMed (nih.gov)

Comparative fruit colouration in watermelon and tomato - ScienceDirect

Consumption of watermelon juice increases plasma concentrations of lycopene and beta-carotene in humans - PubMed (nih.gov)

Dietary nitrates, nitrites, and cardiovascular disease - PubMed (nih.gov)

Effects of watermelon supplementation on aortic blood pressure and wave reflection in individuals with prehypertension: a pilot study - PubMed (nih.gov)

Beneficial effects of a long-term oral L-arginine treatment added to a hypocaloric diet and exercise training program in obese, insulin-resistant type 2 diabetic patients - PubMed (nih.gov)

Functional foods-based diet as a novel dietary approach for management of type 2 diabetes and its complications: A review - PubMed (nih.gov)

Dietary supplementation with watermelon pomace juice enhances arginine availability and ameliorates the metabolic syndrome in Zucker diabetic fatty rats - PubMed (nih.gov)

Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes - PubMed (nih.gov)

 The effect of l-citrulline and watermelon juice supplementation on anaerobic and aerobic exercise performance - PubMed (nih.gov)

Arginine and citrulline supplementation in sports and exercise: ergogenic nutrients? - PubMed (nih.gov)

Oral allergy syndrome - PubMed (nih.gov)

[Clustering of food causing oral allergy syndrome in patients with birch pollen allergy] - PubMed (nih.gov) 

 A kiválóság a jó táplálkozással kezdődik
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el