UBORKA
Uborka (Cucumis sativus) népszerű hosszú, vékony, zöld kerti zöldség. Technikailag ugyanabból a családból, a tökfélékből (Cucubitaceae) származó gyümölcs, mint a görögdinnye és a sütőtök, de a legtöbb ember zöldségként tekint rá.
Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, és már i. e. 10. évezredben is termesztették. Említi a Gilgamesh eposz, de olvashatunk róla az Ótestamentumban, Mózes 2. könyvében, ahol az egyiptomi kivonulás során fogyasztották, mint szomjoltó élelmiszert. Az ókori Rómában Tiberius császár gyógyszerként fogyasztotta az akkor még jóval keserűbb ízű növényt. Európába Nagy Károly idején terjedt el, az Újvilágba pedig Kolumbusz Kristóf közvetítésével került ki.
Az uborka enyhe, frissítő ízű és magas (90-96%) víztartalmú, ezért nyáron kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
A tápanyagtartalma:
- fehérje 0.4%
- zsír 0.1%
- ásványi anyagok 0.3%
- szénhidrátok és rostok 2.9%
Ásványi anyagok és vitaminok:
- C-vitamin
- K-vitamin
- Magnézium
- Kálium
- Mangán
- Kalcium
- Foszfor
- Vas
- A-vitamin
- B-vitamin komplex (nagyon kis mennyiség van jelen)
Legismertebb fajtái:
Örmény uborka: karcsú, hosszúkás, ívelt és gyakran szabálytalanul görbült, átlagosan 25-38 centiméter hosszú. Vékony héja a sötétzöldtől a világoszöldig terjed, és az adott fajtától függően lehet sima vagy texturált, hosszanti barázdákkal és zöld csíkokkal. Húsa ropogós, édes, zamatos és enyhe, néhány ehető maggal, hasonló a közönséges uborkához. Szeleteléskor az örmény uborka a sárgadinnyére emlékeztető illatot áraszt.
Japán uborka: sötétzöldek, hengeres, karcsú és 15-30 centiméter hosszú. Bőre vékony, sötét erdő zöld, sima, hosszanti barázdákkal. A belső húsnak kevés ehető magja van, ropogós és zamatos, élénk, dinnye-szerű ízekkel.
Kirby uborka: általában rövid és mindig göröngyös. Számos bőrszín van a sárgától a sötétzöldig. Ropogós és ízletes.
Citrom uborka: Ezek körülbelül akkorák, mint egy citrom, formára és színre is rá emlékeztetnek. Az íze viszont édes és finom. Salátaként kedvelik, de ízletes savanyúságokat is készítenek belőle.
Perzsa uborka: hengeres és zömök, átlagosan csak 10-15 centiméter hosszú. Külső bőre sötétzöld és vékony, látható, sekély gerincekkel. A belső hús világoszöld, szilárd és nedves állagú, nagyon kevés, fejletlen mag található benne. Édes és enyhe ízt biztosít, kifejezetten ropogós.
Fürtös uborka: Ez a mindenki által jól ismert, ebből készülnek a savanyúságok. Néha nagyon kicsi 2 cm, de a legnépszerűbb a 12 cm hosszú.
Kerti uborka: Viszonylag sima felületűek és sötétzöldek. Az élelmiszerboltokban értékesített uborka általában viaszolt, hogy segítsék megőrizni a nedvességtartalmukat. Nem viaszolt fajtákat a mezőgazdasági termelők piacán találunk. Sokszor sűrű vagy keserű a héja, ezért sokszor hámozzuk meg őket. A klasszikus kert uborkának nagy a magja.
Alapvetően a nyersfogyasztásra használt fajtákat nevezzük salátauborkáknak, ezek egyik alaptípusa a kígyóuborka. Hossza legalább 20 cm, egyenes, sima héjú, húsa magvatlan.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSOK
HIDRATÁLÁS
Az uborka magas víztartalma mellett fontos elektrolitokat is tartalmaz. Segíthetnek megelőzni a kiszáradást meleg időben vagy edzés után. A hidratáltság elengedhetetlen az egészséges emésztés fenntartásához, a székrekedés megelőzéséhez és többek között a vesekő elkerüléséhez. Segíti a húgyúti, húgyhólyag és vese működését, a húgysav eltávolításában is szerepe van.
EGÉSZSÉGES CSONTOK
K - vitamin segíti a véralvadást, javítja a kalcium felszívódását. Ezek a tápanyagok együttesen hozzájárulhatnak a csontok jó egészségéhez. A lignánok segíthetnek megelőzni a csontritkulást.
DAGANATMEGELŐZÉS
Az uborka nagy mennyiségű keserű ízű tápanyagot, az ún. cucurbitacint tartalmaz, ami egy kutatás szerint segíthet megelőzni a rosszindulatú sejtek szaporodását. A rosttartalma pedig a vastagbélrák kialakulást előzheti meg. Az uborkában lévő lignánok szelíd hatású fitoösztrogének. A szintetikus ösztrogén hatású vegyületek daganat előidéző hatását képesek blokkolni. Kutatások bizonyítják, hogy a lignánok akadályozzák az ösztrogénfüggő daganatok kialakulását, csökkentik a menstruációs panaszokat, gyulladásokat, fájdalmakat.
SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER
A rostok segíthetnek a koleszterin kezelésében és az ehhez kapcsolódó szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. A nátriumbevitel csökkentése és a káliumbevitel növelése segíthet megelőzni a magas vérnyomást. Az uborka cucurbitacin tartalmának köszönhetően segít megelőzni érelmeszesedés. A lignán tartalmának szintén van szívbetegségeket megelőző szerepe.
GYULLADÁSCSÖKKENTŐ
Az uborka ásványi és vitamin tartalma folytán gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik .
A szakértők úgy vélik, hogy a gyulladáscsökkentő hatása segíthet a különböző egészségügyi állapotok kialakulásának a megelőzésében, mint a
- szív- és érrendszeri betegségek
- cukorbetegség
- autoimmun betegségek
- depresszió
- daganatok
CUKORBETEGSÉG MEGELŐZÉSE
Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet, illetve megakadályozhatják a vércukorszint túl magas emelkedését.
Az egyik elmélet szerint az uborka cucurbitacinjai segítenek szabályozni az inzulin felszabadulását és a máj glikogén anyagcseréjét, amely kulcsfontosságú hormon a vércukorszint feldolgozásában.
Egy tanulmány megállapította, hogy az uborka héja segített kezelni a cukorbetegség tüneteit egerekben. Ennek okát pedig az antioxidáns tartalmának tulajdonítják.
Rost szintén segíthet a megelőzésben, ahogy a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.
Az uborka alacsony glikémiás indexel (GI) rendelkezik. Tehát alapvető tápanyagokat biztosítanak szénhidrátok hozzáadása nélkül, amelyek növelhetnék a vércukorszintet.
BŐRÁPOLÁS
Az uborka tápanyagai előnyösek lehetnek a bőr egészsége szempontjából.
A szeletelt uborka közvetlenül a bőrre történő alkalmazása segíthet a bőr hűtésében, megnyugtatásában, valamint a duzzanatok és irritációk csökkentésében. Enyhítheti a napozás okozta leégést. A szemre helyezve segíthetnek csökkenteni a reggeli puffadást.

Ha nem bioterméket vásárolunk, a termelők által használt növényvédő szerek miatt pár szabályt nem árt betartani. Mielőtt megennéd őket, hámozd meg, vagy mosd meg gondosan meleg folyóvízben. Hámozással sok értékes tápanyagtól fosztjuk meg magunkat. Az uborka héja rostban és A-vitaminban gazdag, ezért a héjával együtt elfogyasztva tudjuk a tápanyagok maximális mennyiségét biztosítani a szervezetünk számára.
Bár többnyire nyersen fogyasztják, az uborka süthető, pirított vagy főtt is lehet.
Fűszernövények, mint a menta és a koriander fokozzák uborka hűtő hatását, míg más gyógynövények, mint az oreganó és a kakukkfű melegítenek rajta.
Mivel természetes hűtőhatással rendelkezik az torokfájást égő érzését enyhítheti. Antibakteriális hatása szintén előnyös, ám a köhögés esetén ne fogyasszuk, mert a tüneteket súlyosbíthatja.
Az uborka viszonylag magas K-vitaminban. A túl sok uborka fogyasztása befolyásolhatja a véralvadás szintjét, azoknál akik ilyen gyógyszert szednek. Így, akik warfarint (Coumadin) vagy más vérhígító gyógyszert használnak, legyenek óvatosak. Nem növelhetik az uborka bevitelüket drámaian vagy hirtelen anélkül, hogy orvosukkal nem konzultálnak.
Válassz ropogós, kemény uborkát, és kerüld az összezsugorodott vagy elszáradt végűeket. Hidegre érzékeny, ideális tárolási hőmérséklete a hűtőszekrény alsó fiókjaiban lévő 8-10 fok. Ott legfeljebb egy-két hétig tárolható.
Forrás:
Mild dehydration: a risk factor of constipation? - PubMed (nih.gov)
Vitamin K and bone (nih.gov)
Cucurbitacins - A Promising Target for Cancer Therapy (nih.gov)
Cucurbitacins - An insight into medicinal leads from nature (nih.gov)
Protective role of three vegetable peels in alloxan induced diabetes mellitus in male mice - PubMed (nih.gov)
Cucurbitacins - An insight into medicinal leads from nature (nih.gov)
The inflammation theory of disease (nih.gov)
Naturally Lignan-Rich Foods: A Dietary Tool for Health Promotion? (nih.gov)
The Role of Diet in the Management of Non-Ulcer Dyspepsia (nih.gov)