ÉTREND, AMI A TELJESÍTMÉNY MÖGÖTT VAN 1.

2021.08.18

         CRISTIANO RONALDO

Ebben a cikksorozatban futballsztárok életmód és étkezési szokásait szeretném megismertetni veletek. Mindannyian kiváló sportolók, fantasztikus eredményekkel, viszont az életmód és az étkezés, ami ehhez hozzájárult az különböző. Az elitfutballistákra is igaz, hogy ami működik ez egyik embernél, az nem biztos, hogy fog a másiknál. Más testtípussal, anyagcserével, genetikával és habitussal rendelkeznek. Példát vehetsz a mentalitásukból, de soha ne másolj senkit, hanem tudd meg, hogy neked mi a legjobb! 

Az első górcső alá vett futballistánk CRISTIANO RONALDO

Fizikum szempontjából a legfelkészültebb labdarúgó, táplálkozásának köszönhetően 36 évesen, amikor a legtöbb labdarúgó már a visszavonulását fontolgatja, ő ugyanolyan energiaszinttel rendelkezik, mint 20 éves korában.  Testzsírszázaléka 7, az izomtömege a súlyának nagyjából 50% -a. Ezek az adatok más elitfutballisták esetében: 10-11 % testzsír és 46% izomtömeg.

Híres a munkamoráljáról és a szigorú étrendéjéről. Nem hiúságból dolgozik annyit az izomzatán,  hanem azért, mert a testét munkaeszköznek tekint, táplálkozásával igyekszik a legjobb üzemanyagot biztosítani számára.

 "Ha tehetséges vagy, de nem dolgozol keményen, nem fogsz nyerni semmit"

Naponta 6 alkalommal, körülbelül 3 - 4 óránként kis adagokban étkezik, amiből 1 reggeli, 2 ebéd, 1 uzsonna és 2 vacsora.   

A Reál Madridba szerződésétől (2009) dolgozik saját sporttáplálkozási szakemberrel és séffel. 2014-ben pedig az egyik amerikai Network Marketing céggel kötelezte el magát, az ő orvosi és termékfejlesztő stábjának segít az új termékek létrehozásában.   

Étrendjében a magas fehérjetartalmú ételeket, a teljes kiőrlésű szénhidrátokat, gyümölcsöket és zöldséget találhatjuk. Kerüli a cukrot tartalmazó és a fagyasztott ételeket. Ragaszkodik a friss alapanyagokhoz, ezzel biztosítva magasabb tápanyag és vitaminbevitelt. 

 "Ha rendszeresen edzel, fontos, hogy magas szinten tartsd az energiaszintet, hogy tápláld a tested a jobb teljesítmény érdekében."

Reggelire elsősorban a csökkentett zsírtartalmú sajtokat ( cheddar, mozzarella, brie ), sovány, magas fehérjetartalmú sonkát és alacsony zsírtartalmú joghurtot fogyaszt. Emellett gyümölcsöket vagy avokádós pirítós is szívesen látja az asztalán. Gyümölcslevet ritkán iszik, de akkor az ananászt, az almát vagy a narancsot választja.

Portugálként nem meglepő, hogy imádja a halakat, különösen a kardhalat, a tengeri sügért és a tengeri keszeget. Általában párolva fogyasztja őket. A kedvence a népszerű portugál étel, a BACALHAU Á BRÁS, aminek az egyik fő alapanyaga a tőkehal. ( Az étel nevére kattintva olvashatjátok a receptet. )

A csirke és pulykahúst a magas fehérje és alacsony zsírtartalma miatt rendszeres fogyasztja sok salátával és zöldséggel. Vörös húsokat egyre ritkábban fogyaszt. Aminek oka lehet egy pár éve napvilágot látott klinikai publikáció, miszerint a vörös hús fogyasztás a szervezetünkben hasonló reakciót vált ki, mint a feldolgozott élelmiszereké. Gyulladásos folyamatokat indítanak el és a pszichés állapotunkat is befolyásolják, jelentős szerepük van a depressziós tünetek kialakulásában. 

A tésztákat olaj és só nélkül főzve készítik számára. Gyakran fogyaszt rizst és más gabonaféléket, mint például a köles.  

Ahogy korábban írtam, általában kétszer ebédel. Az első ebédje leggyakrabban natúr csirkeszelet zöldséggel, ehhez néha valamilyen köret is társul. A másodiknál egy könnyebb halas ételt választ salátával, tojással és olajbogyóval.

A délutáni kis étkezéseknél a friss gyümölcs vagy avokádós pirítós a menü.  

Este ismét két vacsora következik. Sok esetben marad a halaknál - tonhal, foltos tőkehal vagy tőkehal -,  vagy a szintén könnyen emészthető csirkére illetve pulykára vált.  Ritkábban, de ilyenkor jöhet szóba a steak is. A második vacsorának sokszor egy magas fehérjetartalmú shake vagy smoothie. 

"Coca-Cola, ugh,"

Nyáron láthattuk az emlékezetes jelenetet, amivel címlapokra került, és még az üdítőitalgyártó óriás tőzsdeárfolyamára is hatással volt a rövid, de markáns véleménye. 

Valóban Ronaldo számára a megfelelő hidratálás létfontosságú, viszont semmiféle cukros üdítőitalt nem fogyaszt, ahogy az alkoholt is kerüli. Szinte mindig ásványvizet vagy tisztított vizet fogyaszt. A meccs közbeni hidratáltságára is nagyon figyel. Talán azt sem véletlen, hogy az első sporttáplálkozási készítmény, aminek a fejlesztésében részt vett éppen egy sportital.  



Szigorú menetrend szerint él. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nagyon fontos számára. Az étkezés mellett ez biztosítja a hatékony edzésmunka feltételét. A megfelelő regeneráció érdekében korán fekszik le és korán kel, erre különösen a meccsek előtt figyel.

Pár éve egy alvásspecialistával dolgozik, aki egy új elméletével, a szakaszos alvással reformálta meg a futballelit világát. Erről egy külön posztban írok részletesebben.  

 "Légy fegyelmezett. A legfontosabb, hogy motivált maradj, és ragaszkodj a rutinodhoz. Számomra nincs helye a lazításnak, ezért szigorúnak kell lennem."

A nyugodt családi és baráti légkör segíti abban, hogy fizikailag és mentálisan a lehető legjobb állapotban legyen. 

 A kiválóság a jó táplálkozással kezdődik
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el